Evolutia populatiei in raport cu bilantul migratoriu si bilantul natural, 2008-2014, pe judete
Observatii
Scaderea accentuata a populatiei dupa domiciliu este general valabila la nivel de judet, observandu-se in peste ½ dintre judete.
In 28 de judete, in intervalul 2008-2014, bilantul migratoriu si cel natural sunt negative. Predominanta acestei categorii reprezinta un semnal de alarma, deoarece in cazul acestor judete nu exista nici un semn care ar putea indica o potentiala redresare demografica in viitorul apropriat.
In cazul a patru judete desi bilantul migratoriu este pozitiv (i.e. imigratie) acesta nu compenseaza pentru bilantul natural negativ, rezultand o evolutie negativa – Arad, Bihor, Giurgiu, Dambovita.
Bistrita-Nasaud este un caz aparte – aici populatia a scazut, migratia este negativa si nu este compensata de bilantul natural, in ciuda faptului ca acesta este pozitiv pentru perioada 2008-2014.
In cazul a sase judete – Constanta, Ilfov, Brasov, Suceava, Sibiu si Iasi – evolutia populatiei dupa domiciliu este una pozitiva in perioada 2008-2014, si este rezultatul unui bilant natural pozitiv si al unui proces de imigratie (i.e. bilant migratoriu pozitiv). Prin prisma analizei noastre, aceste judete au un trend de evolutie ideal, care poate fi atribuit unor mecanisme economice, educationale, administrative si sociale cu caracter polarizator din punct de vedere demografic.
In cazul a trei dintre judete – Timis, Cluj si Vaslui – cu o evolutie pozitiva a populatie in perioada 2008-2014, cresterea populatiei este rezultatul faptului ca bilantul migratoriu este pozitiv si compenseaza pentru bilantul natural negativ.
Nu a fost observat nici un judet in care bilantul natural sa compenseze pentru bilantul migratoriu negativ.
Metodologie
Evolutia populatiei dupa domiciliu a unui judet (sau a altei unitati teritoriale de referinta) este rezultatul unui complex de factori sociali si economici, iar relatiile dintre acestia pot reprezenta baza unor politici publice sau decizii menite sa reduca disparitatile teritoriale generate de dezechilibrele demografice.
In cazul de fata, evolutia populatiei dupa domiciliu este analizata prin prisma actiunii a doi factori esentiali: bilantul natural (diferenta algebrica intre numarul nascutilor si cel al decedatilor) si bilantul migratoriu (diferenta intre numarul stabilirilor cu domiciliu si cel al plecarilor cu domiciliu). Obiectivul in acest caz a fost acela de a identifica tipologii distincte de crestere si scadere a judetelor in functie de variatia acestor indicatori si de relatiile dintre acestia.
Datele statistice necesare realizarii studiului au fost preluate din baza de date TEMPO Online a Institutului National de Statistica. Limitele administrative au fost extrase din baza de date a unitatilor administrativ-teritoriale disponibila prin intermediul GEOPORTAL al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara si site-ul data.gov.ro.
Autori: Alexandru F. Ghita, alexandru.ghita@cdut.ro; Ciprian Aron, ciprian.aron@cdut.ro.
Copyright: Toate imaginile/hartile sunt proprietatea Centrului pentru Dezvoltare Urbana si Teritoriala. Aceste pot fi folosite numai in cazul in care logo-ul organizatiei este vizibil si sursa este citata corespunzator.
Pentru a cita acest document: Centrul pentru Dezvoltare Urbana si Teritoriala (2016) Evolutia populatiei in raport cu bilantul migratoriu si bilantul natural, 2008-2014, pe judete. Sursa: www.cdut.ro.